Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Arenys de Mar manté la tendència a l'alça i suma punts en la recollida selectiva

L'evolució de la recollida selectiva d´aquest any respecte als anteriors, amb dades reals de gener a setembre, dona un resultat global positiu amb una tendència a l’alça de recollida selectiva amb un 54,61 % (l’any 2021) amb 4.608 tones anuals respecte al 53,90 % de l’any anterior (any 2020) amb 4.387 tones anuals.  

Aquestes dades són positives i superen amb escreix la mitjana comarcal, amb un 49,01 % així com la mitjana a Catalunya, amb el 46,62 % de recollida selectiva. La tendència, doncs, des de l’any 2000, és d’increment de recollida selectiva cada any a excepció del 2020, que va haver-hi una petita davallada en les dades de la recollida selectiva a causa de la pandèmia SARS-CoV-2.

Si bé és cert que l’any 2021 es van recollir més tones (t) que l’any anterior, 529 t actuals respecte a les 511 t de l’any 2020 o 518 t respecte a l’any 2019, aquest petit increment queda lluny de les aproximades 600 tones que es recollien en altres períodes (2000-2010) sense l’aplicació del sistema de recollida Porta a Porta, que de forma directa i indirecta, també promou la reducció de residus a cada llar. 

Les gràfiques mostren com, malgrat que es recullen més tones de residus, aquests també són més selectius, reduint any rere any la fracció resta i en canvi augmentant les altres fraccions i, per tant, la recollida selectiva. 

Tot i que la tendència sigui la de disminuir la fracció resta, és cert que encara hi ha marge de millora, perquè l'any 2021 s’han recollit més tones que el passat 2020 i 2019, amb un total de 3.830 t recollides enfront de les 3.752 tones que es van recollir l’any anterior. Si bé no hem arribat a les dades de 2018 i, per tant, no podem dir que tornem a una tendència a l’alça, és cert que encara cal fer molts esforços per reduir aquesta fracció encara més. A Arenys de Mar, cada habitant genera 240 kg/any de fracció rebuig, una dada que està per sota de la mitjana comarcal i també a tot Catalunya pel 2021 i que, per tant, ens confirma que tant el model de recollida selectiva com els esforços que fa la població donen els seus fruits. 

Per altra banda, seguim amb millores pel que fa a d'altres fraccions com el tèxtil, l’oli vegetal, la runa i els voluminosos, amb una evolució positiva i sempre a l’alça de la recollida anual d’aquestes fraccions, tal com es pot veure a les gràfiques adjuntes. 

D’aquestes fraccions, els canvis més significatius corresponen a la fracció de runes, però també a la de voluminosos, amb una diferència notòria respecte d'anys anteriors. La recuperació d’aquestes fraccions és molt important, sobretot pel que fa a la runa i la fusta, materials valoritzables que poden recuperar-se i oferir-se de bell nou al mercat, reduint així l’impacte al territori i també al medi ambient. 

Finalment, podem concloure que en relació amb la resta de fraccions és important destacar la recollida a l'alça del vidre i de la fracció orgànica o FORM, amb més quantitat recollida que les edicions anteriors. En el cas de la FORM, es du a la planta de Tractament del Vallès Occidental, que després de passar per un procés de triatge mecànic, en què se separen els materials que no corresponen a la fracció orgànica, els residus es condueixen a la zona de biometanització, on es produeix el procés de digestió anaeròbia termòfil (50 ºC) durant 21 dies. D’aquest procés se’n obté digest, per al compostatge, i també biogàs. 

Pel que fa al paper i cartró, veiem que les dades mostren que s’ha recollit menys quantitat que anys anteriors i que aquesta baixada ja la vam notar el 2020 i 2021. Una baixada semblant que trobem amb la fracció dels envasos, que s’han recollit menys al 2021 respecte del 2020.

Aquestes dades demostren que també hi ha camp de millora en unes fraccions de recollida històrica i amb fortes campanyes de sensibilització, en major part per la seva reducció i millora en l’impacte al medi ambient (una mar sense plàstics, reducció de bosses de plàstics a establiments comercials, etc.; reciclatge de paper, transformació digital, etc.). Des de l’Ajuntament ens adonem que encara cal incidir en aquests aspectes, per tal de millorar les xifres i aconseguir uns nivells exemplars de recollida selectiva. 

Publicat el 5 d'octubre de 2022
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^