Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Benvinguda la nova societat dels metalls

MuseuDivendres 18 de novembre, en el marc de la Setmana de la Ciència, el Museu d’Arenys farà un acte a l'Ateneu Arenyenc per presentar en societat el catàleg de l'exposició "El futur ja és aquí! La nova societat dels metalls".

La presentació tindrà lloc amb forma d'una taula debat, en què intervindran Marc Campeny, geòleg i comissari de l'exposició; Antoni Curto, geòleg i paleontòleg; Cristina Espuga, professora de Filosofia, i Lluís Benguerel, expert en mercats i borsa. L'objectiu del debat és, per una banda, acostar tot allò que fa referència a la transició energètica i que ens afecta de primera mà i, per l'altra, intentar resoldre si com a societat estem preparats per al canvi. Europa està a punt per liderar la transformació energètica? Quan deixaran de circular els cotxes tal com els coneixem ara? Tancarem les centrals nuclears? Fins a quan pagarem el que paguem per l'energia? Totes aquestes preguntes, i més, sorgiran al debat que tindrà lloc divendres 18 de novembre, a les 19:30 h, a l'Ateneu Arenyenc. 

El futur ja és aquí! La nova societat dels metalls

Aquesta exposició es va poder veure a la seu del Museu d'Arenys entre el novembre de 2021, ara fa un any, i el mes de juny de 2022. L'exposició explicava quins són els metalls que ens han acompanyat des de fa milers d'anys enrere, com s’extreuen i com es fan servir i es processen minerals que, avui dia, són indispensables en la nova societat digital, així com quins països en produeixen més.

El catàleg de l'exposició presenta diferents informacions, entre les quals cal destacar l'article de Marc Campeny, comissari de l'exposició, titulat "La nova edat dels metalls"; la periodista Laura Pous, que escriu sobre "Catalunya i els reptes de la transició energètica", Jorge Méndez Ramos, que ens parla sobre “'Les vitamines crítiques' per a les energies verdes i les telecomunicacions", i un text de Mariano Marzo Carpio titulat "El petroli del segle XXI: minerals crítics per a la transició energètica".

Amb motiu de la presentació d'aquest catàleg, el Museu d’Arenys ens convida a reflexionar sobre el nostre futur i com l'afrontem. I per això convoca una taula rodona per parlar, entre d'altres coses, de quin és el futur que ens espera, quins són els recursos clau per liderar aquesta transició energètica que no podem defugir (o sí) i com hem d’evolucionar cap a una societat més neta.

La història de la relació entre els humans i els metalls és molt extensa i complexa. Des de fa milers anys, els humans vam començar a fer servir els metalls per desenvolupar la tecnologia i la societat. Els metalls han estat protagonistes de la nostra història (qui no coneix l’edat dels metalls?), ja sigui com a elements que han revolucionat la societat pels canvis que han suposat, ja sigui per provocar, per exemple, una de les primeres crisis econòmiques que es coneixen.

Fins a l'arribada del segle XIX, quan Europa comença una revolució sense precedents -la Revolució Industrial, directament vinculada als combustibles fòssils, és quan es realitza el pas del carbó al petroli, que fins avui són indestriables del nostre model econòmic i social.

Però on som ara?  Els combustibles fòssils, ja sigui gas natural, carbó o petroli, han estat protagonistes durant dos segles, però sabem que s’estan acabant. I no només això. Amb els pas dels anys, hem anat descobrint els efectes negatius dels combustibles fòssils: l’escalfament global, la contaminació atmosfèrica, l’emissió de gasos d’efecte hivernacle...

On som? Nou context

Crisi climàtica? Transició energètica? Nous recursos? Hem de deixar enrere l’urani? I els combustibles fòssils?

Estem immersos en una època de transició, una voluntat de transformar-nos en una societat més neta, sostenible i climàticament neutra. I arriba la revolució tecnològica. Què són el cobalt, el liti, el coltan... les terres rares? És amb aquests metalls que hem de fer la transició energètica.

I per a què necessitem aquestes terres rares? Doncs per als llums LED, per tenir Internet o perquè ens arribi la fibra òptica. Voleu un cotxe elèctric? El 95 % d’aquests recursos són a la Xina. I no només hem de parlar de cotxes. Necessitem aquestes terres rares per fabricar molins d’energia eòlica. Però, la seva extracció sovint suposa un cost mediambiental amb repercussions en la flora i en la fauna, els aqüífers i la salut humana. I en quines condicions? Per aquestes i moltes altres preguntes obertes,  podem dir, ja, “Benvinguts a la nova edat dels metalls”?

Publicat el 17 de novembre de 2022
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^