Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Es cobreix la inscripció de la façana de la Casa de la Vila

Plaça de la Vilatext art 373 Cadisrellotge carrer ampleL'equip tècnic de conservadores que va fer la descoberta de les pintures murals de la façana de la Casa de la Vila ha començat, aquest matí, les tasques per cobrir el text de l'article de la Constitució espanyola de 1812 que va aparèixer durant els treballs realitzats fa uns mesos. La Comissió del Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic (PEPPA) va acordar, a la seva darrera sessió, tapar la inscripció, per protegir-la, mentre s'estudiaven les millors maneres de poder difondre la troballa.

Les obres de manteniment realitzades a la façana de l’Ajuntament d’Arenys de Mar l’estiu de 2021 van permetre entreveure les restes d’antigues pintures murals. L’Ajuntament d’Arenys de Mar, amb el suport del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) de la Generalitat, fa uns mesos, va iniciar els treballs de recuperació i conservació dels vestigis de les façanes de la Plaça de la Vila i del carrer Ample.

A la façana principal de l’edifici consistorial es van trobar tres elements murals que, segons els primers estudis, foren realitzats als segles XVIII i XIX, quan l’immoble tenia la funció d’hostal i després, a partir de 1772, va esdevenir seu de l’Ajuntament d'Arenys de Mar. A la part superior, s’hi pot observar un rellotge de sol del segle XVIII que té, amb relació a la seva tècnica i etapes evolutives, característiques semblants amb el rellotge de la façana del carrer de Josep Anselm Clavé; seguidament, a la part central, hi ha un cortinatge o dosser que podria haver emmarcat una placa; per últim, a la part inferior, es localitzà el text que reprodueix l’article 373 de la Constitució de Cadis de 1812, pintat possiblement durant el Trienni Liberal (1820-1823). 

La pintura mural localitzada a la façana del carrer Ample —Josep Anselm Clavé— correspon a un rellotge de sol de l’any 1763. Els treballs de restauració han determinat tres etapes decoratives superposades —s. XVIII - s. XIX— on predomina la decoració de la primera etapa, que és la que es pot contemplar actualment. En detall, els dos rellotges de sol —en ambdues façanes— presenten el sol dibuixat amb ulls i boca, les línies i la numeració que indicaven les hores, i les marques on hi havia hagut el gnòmon, avui desaparegut. 

L'article 373 de la Constitució de Cadis

El text que reprodueix íntegre l'article 373 de la Constitució espanyola de 1812, en un perfecte estat de conservació, ha estat destacat per estudiosos d'aquest època històrica com un exemple, pràcticament únic, de com els ajuntaments liberals van publicitar i defensar les seves idees i drets durant el període de l'anomenat Trienni Liberal. Aquests estudiosos proposen la possibilitat que fos el mateix Ajuntament qui cobrís la inscripció en guanyar la causa reialista i el retorn del monarca  Ferran VII al règim absolutista. Joan Carles Gelabertó va tractar aquests fets a Arenys i la rodalia en el seu treball Revolució Liberal i Guerra Civil a la Marina de la Selva, que va ser accèssit al Premi Iluro 1990 (consultar enllaç).

La decisió de cobrir la inscripció es va prendre a la darrera sessió de la comissió del PEPPA. Una mesura per protegir-la de qualsevol bretolada. El cobriment es fa amb un tractament i un producte que protegeix la inscripció i és reversible. La descoberta i la possibilitat que aquesta quedés visible ha creat certa polèmica, a favor i en contra de la seva visibilitat, entre alguns col·lectius arenyencs i també ha generat cert ressò a mitjans digitals i xarxes socials.

El Museu d'Arenys i l'Arxiu Històric Fidel Fita han seguit tot el procés i han preparat uns materials gràfics on s'explicaran durant les properes setmanes, sota les arcades de la façana, el detalls de la descoberta de les pintures murals i també tot el seu context històric. 

Publicat el 2 de gener de 2023
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^