Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
El fons documental de Can Julià entra a l'Arxiu d'Arenys

julia

juliaL'alcaldessa ha signat, aquest matí, l'acte final de rebuda de la donació dels fons documentals de l'empresa tèxtil arenyenca de Can Julià, que va estar activa durant un segle i, en la seva darrera època, va fabricar la marca "Fanta".

En Josep Julià Roura i en Jordi Julià Sala-Bellsolell han participat en l'acte de signatura de la recepció i han rebut l'agraïment de l'alcaldia.

L'interès del conjunt és molt rellevant per ingressar a l’Arxiu Municipal, segons ha constatat en el seu informe Hug Palou, arxiver i director de l'Arxiu Històric Fidel Fita.

Es tracta d’un aplec documental que abasta la major part de la trajectòria empresarial de Rosendo Juliá i Hijos de Rosendo Juliá S. A., des de l’any 1910 fins al seu tancament el 1985. Constitueixen l’arxiu empresarial 16 llibres comptables, 6 unitats d’instal·lació que contenen mostraris, patronatges, mapes de vendes, llistat de preus, inventaris, facturacions, albarans, accions i talonari d’accions de l’empresa, documents notarials, documentació relacionada amb el tancament de l’empresa i valoracions. Així mateix, un copiador de correspondència, un llibre d’actes, mostres d’envasat i material publicitari, material fotogràfic de l’activitat industrial, segells de goma i plànols de la fàbrica.

El fons també es complementa amb documents acreditatius de la formació tècnica del personal directiu i mostres de l’acció exterior de l’empresa com la participació en diverses entitats i el patrocini esportiu.

Segons l'informe de l'arxiver municipal, director de l’Arxiu Històric Fidel Fita, Hug Palou, l’Arxiu Històric Fidel Fita, municipal d’Arenys de Mar, esdevindria el més complet per la varietat de sèries identificades.
El seu estat de conservació és bo. L’arxiu Hijos de Rosendo Juliá, S. A., abasta 1,6 m/l de prestatgeria.

La història de Rossend Julià i  la societat Hijos de Rosendo Juliá

La raó social Hijos de Rosendo Juliá S. A., fou una de les empreses de gènere de punt de més tradició dins del teixit industrial arenyenc fins assolir, segons els donants, el quart lloc dins del sector del gènere de punt a la població. La seva trajectòria abasta un segle, des de la seva posada en funcionament l’any 1885 per l’arenyenc Rossend Julià Palahí, fins que la crisi de 1985 portà la direcció a presentar suspensió de pagaments el 22 de febrer d’aquell any.

En els seus inicis havia confeccionat mitjons, mitges i roba interior per a homes, dones i nens. El viatge fet a París amb motiu de l’Exposició Internacional de 1900 va animar Rossend Julià a importar les primeres tricotoses automàtiques, que augmentaven la producció. Si a la matrícula industrial de 1893 es declaren quatre telers quadrats a mà i quatre més de circulars, en la declaració de 1914, en el context de l’inici de la Primera Guerra Mundial, es declaren vuit telers circulars de 16 cm, 11 telers rectes de 700 cm de fontura, vint-i-quatre més de 1.138 cm. de fontura i una premsa per aprestar.

El 19 de gener de 1923 mor Rossend Julià Palahí. A partir de 1925 van prendre el relleu els seus fills Josep i Rossend Julià i Bosch, que formaren la societat Hijos de Rosendo Juliá S. A. La declaració de la matrícula industrial de 1923 enumera 13 telers circulars de 16 cm, 29 telers rectilinis de 3.261 cm, 2 telers rectilinis de 150 cm de fontura, 16 telers rodons i una premsa a mà. Una anys després, el 1932, amb la nova gestió dels fills, es declaren 26 telers circulars de 16 cm, un teler recte de 30 cm, 26 telers rectilinis de 2.086 cm de fontura i una premsa elèctrica.

A partir de la segona meitat del segle XX, l’empresa se centraria íntegrament en la confecció de roba interior i pijames amb la marca comercial "Fanta". És en aquest període, sobretot entre 1954 i 1963 en què es documenten diversos intents d’ampliació de la fàbrica, uns projectes de creixement que costarà materialitzar. La fàbrica era ubicada a la Riera del Pare Fita, 60-64, i a tota la finca que termenejava amb els carrers de Sant Roc i de Sant Gabriel.

Publicat el 5 de juny de 2023
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^