Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botˇ que mostra/amaga men˙ lateral
NOT═CIES
El Museu d'Arenys acull una mostra sobre l'edifici Sert

sertLa mostra, que es pot visitar fins al 26 de novembre, està inclosa dins la iniciativa “L'Escola, llum de llibertat. L’educació durant la Segona República”, un projecte de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona amb 17 exposicions repartides a diferents municipis que té com a eix la reforma de l’ensenyament que va realitzar el nou govern de la República. L’objectiu era la creació d´una escola pública, unificada, laica, obligatòria, mixta, fonamentada en els valors de la solidaritat. 

A Arenys de Mar l'exposició està dedicada al Pavelló Sert. El pavelló va ser creat el 1935 per a ús docent i inaugurat el novembre de 1937. L’edifici està situat al costat de l´edifici Xifré que l’any 1935 la Generalitat va cedir a l’obra benèfica del Segell Pro-Infància que el va destinar a preventori antituberculós. L’escola dissenyada per Sert havia de permetre impartir classes als nens i nenes que romanien durant llargues temporades ingressats a l’hospital.

L’edifici s’estructurava en dues aules simètriques, una per a nois i l’altra per a noies, i una capacitat per a 80 alumnes. A la part del darrere, sobresortint de la façana, hi havia un sanitari i a la part davantera un petit porxo. L’edifici pertany a la primera etapa de l’obra de Josep Lluís Sert i és una mostra de l’arquitectura dedicada a una nova educació potenciada per la Segona República i que el GATPAC va explorar en els seus projectes. Aquest edifici tenia en compte les teories educatives de Maria Montessori que fomentava la construcció d’escoles amb grans finestres per disposar d’il·luminació natural, en espais que permetessin distribuir el mobiliari segons les necessitats dels estudis i la utilització d’espais a l’aire lliure amb terrasses.

A l’acabar la Guerra Civil, l’edifici va ser ocupat per la Delegación Provincial del Frente de Juventudes fins que va acabar convertint-se en l’habitatge del director de l’alberg que es trobava a l’edifici Xifré. L’abril del 2004 va començar la rehabilitació de l’edifici per recuperar l’estructura original i ubicar el Centre de Documentació i Estudi de Salvador Espriu. 

Foto: Arxiu Històric Fidel Fita. Carlos Pérez de Rozas.

 

 

Publicat el 12 de setembre de 2023
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^