Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
EXPOSICIONS
La Vella Quaresma. El calendari de les 7 cames
Imatgeria popular recopilada pel folklorista Joan Amades i Gelats
 • Data d'inici: 
  8 de març de 2024
 • Data de fi: 
  28 de març de 2024
 • Adreça

  Centre Cultural Calisay
  Sala de les bótes
  Riera Pare Fita, 31
  08350 Arenys de Mar

 • Horari

  de dilluns a divendres de 8 a 22h
  Dissabtes de 9 a 14 i 17 a 21h
  Diumneges de 9 a 14h

 • La Vella Quaresma. El calendari de les 7 cames

  La Vella Quaresma és un ninot de paper per retallar que sovint representa una senyora d'avançada edat carregada, amb 7 cames, que dur una cistella de verdures en un braç i a l'altra mà un bacallà dessecat. Simbolitza el període de les setmanes que separen la finalització del cicle de Carnaval fins arribar a la Pasqua i es disposa que siguin dedicades a la Quaresma.
  De forma popular la Vella Quaresma, és coneguda amb diversos noms als Països Catalans com ara la “Bacallanera” o la “Sarraïna” al Principat; la “Patorra” al Rosselló i, entre d'altres, a les Illes la quitxalla l'anomenen “S'àvia Corema” o “Sa Jaia Corema”. Durant la Quaresma, la tradició estableix que cal tallar a aquesta figura una cama (en té set) cada setmana fins arribar a la Pasqua en què la resta és cremada.
  El Departament de Cultura proposa aquesta exposició per donar a conèixer una petita part dels materials d'imatgeria popular recopilats pel gran folklorista Joan Amades i Gelats (Barcelona ,1890-1959), relacionats amb aquesta tradició i que resten dipositats a l'arxiu del Centre de Documentació de la DGCPAC.

 • La Vella Quaresma

 
Imprimir
^