Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
El port d'Arenys celebra la festa de la Mare de Déu del Carme aquest 13 de juliol

La festa de la Mare de Déu del Carme té un significat especial als pobles amb port. A la nostra vila, la protectora dels mariners surt per a acostar-se als pescadors i a la gent del mar en general. Amb embarcacions de tota mena engalanades per a l'ocasió i fent sonar les seves botzines, acompanyen la imatge de la Verge en el seu passeig marítim. 

Hi ha diversos actes preparats. La Confraria de Pescadors Sant Elm acull a 2/4 d’1 del migdia una mostra de cuina amb productes de proximitat "Gastromòbil en femení". 

La benedicció i pregària a la Verge del Carme començarà a les 19:30h davant la Confraria de Pescadors. Posteriorment, sortirà en processó pel port i davant la platja d’Arenys. Quan arribi, sobre les 8 del vespre hi haurà la tradicional sardinada popular. I a les 10 de la nit, a les escales de la Pau del Port, hi haurà la representació teatral sobre els "Indians. Arenyencs del nou món". 

Els actes estan organitzats per la Confraria de Pescadors, la Branca de Dones Anna Sáez, GALP zona sud-Maresme, els Seràfics i l'Ajuntament d'Arenys de Mar amb la col·laboració de la Parròquia de Santa Maria, Club Nàutic, Club Pesca Mar Sport, Associació Catalana de Dones del Mar, la Generalitat i cofinançat per la Unió Europea. 

L'origen de la festivitat del Carme com a patrona dels navegants es troba en la llegenda que explica que la Mare de Déu va salvar un vaixell anglès a la deriva enmig d'una tempesta terrible. Enmig de la desesperació, un dels mariners va sortir a resar, va arrancar-se l’escapulari de l’ordre Carmelita i el va llençar al mar. Això va fer que la tempesta s’aturés immediatament. Sembla que la difusió d’aquesta llegenda va contribuir a consolidar el patronatge de la Mare de Déu del Carme entre els mariners i navegants.

Al segle XVIII l'almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra va promoure aquesta festivitat entre els seus homes i de seguida els mariners la van fer patrona i van passar a anomenar-la ‘Stella Maris’. De mica en mica la devoció es va estendre entre els mariners i lentament va anar substituint a sant Elm, que tradicionalment havia estat el patró primigeni dels navegants i mariners catalans.

Publicat el 12 de juliol de 2024
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^