Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
La Vila del Llibre arriba a Arenys de Mar
Una nova proposta cultural al voltant de la literatura, amb activitats per a tots els públics, que centrarà aquesta primera edició en la temàtica arenyenca.

Escriptors arenyencs com Salvador Espriu, clàssics de la literatura catalana com Joan Salvat-Papasseit, així com figures més actuals com Ramon Gener i Ada Castells, formen part d'una nodrida oferta on també hi haurà diàlegs, tallers i contacontes per a la mainada que ompliran Arenys el cap de setmana del 13, 14 i 15 de setembre.

roda de premsa vila del llibreArenys de Mar es transformarà el proper cap de setmana del 13, 14 i 15 de setembre en una nova Vila del Llibre. El municipi maresmenc incorpora així un festival literari en la seva nodrida oferta cultural. Vila del Llibre tindrà el punt neuràlgic a la plaça de l’Església, on se situarà el mercat d’editorials independents i les principals activitats. Escriptors arenyencs com Salvador Espriu o Fèlix Cucurull, l’indià Josep Xifré, clàssics com Joan Salvat-Papasseit, així com Ramon Gener i Ada Castells... seran alguns dels noms destacats que passaran o tindran taula a Arenys. 

El programa d’actes, amb voluntat inclusiva, realitzat sota el criteri principal de la qualitat i amb activitats per a tots els públics, es desenvoluparà en diferents escenaris de la vila. Tot i que la tribuna principal serà la plaça de l’Església, hi haurà actes també al Centre Cultural Calisay, al carrer de l’Església i al pati del Museu Marès de la Punta. En aquesta primera edició, comissariada per la directora de la Biblioteca Pare Fidel Fita, Muntsa Abad, els eixos principals sobre els quals girarà el programa tenen una estreta relació amb Arenys, la seva història i el seu patrimoni literari. 

La particularíssima orografia del Maresme es manifesta intensament al poble d’Arenys, que s’organitza al voltant de la seva riera principal. No només marca la planimetria urbanística i el creixement del poble, sinó que determina, des de temps immemorials, la vida dels seus habitants. En parlarem amb experts i literats com el consultor ambiental Pere Alsina, l’historiador Francesc Forn o l’escriptor Emili Amargant. 

Un altre dels temes que tractarà la vila, en forma d’itinerari i en forma de taula, és el llegat indià del Maresme. Un dels indians més exitosos, rellevants i rics del segle XIX és fill d’Arenys i cal posar en valor la seva obra i el llegat que deixà en la seva vila natal. Magne i gegantí, l’edifici Xifré, és testimoni de la riquesa de Josep Xifré, al mateix temps que del seu compromís, filantropia i vinculació amb Arenys. En parlarem amb Anna Castellví, coordinadora de la Xarxa de Municipis Indians i amb la periodista Tate Cabré. 

No menys gegantina és la figura de Salvador Espriu. La seva vida i la seva obra, especialment després de la Guerra Civil, estan lligades estretament a l’imaginari arenyenc. 

Els rials, els xiprers, el cementiri, el jardí dels cinc arbres... el mite de Sinera, tan representatiu i simbòlic de la vida d’Espriu. Abordarem la seva figura a partir de la relació abrandada amb Bartomeu Rosselló-Pòrcel, estroncada per la prematura mort del poeta mallorquí. Ens en parlaran Maria Isabel Pijoan, escriptora i crítica literària, experta en la figura i l’obra de Salvador Espriu; i el poeta Pere Antoni Pons, que ha curat recentment una recopilació de la poesia completa de Rosselló-Pòrcel.

Si gegantina és la figura d’Espriu, gegantina n’és també la seva ombra, que ha tapat en ocasions la brillantor d’altres arenyencs il·lustres. Entre ells l’historiador i escriptor Fèlix Cucurull, vinculat estretament amb la política i el nacionalisme català, de qui BonPla Edicions publicarà la seva poesia de joventut, majorment inèdita, en una edició especial, feta expressament per a aquesta Vila del Llibre, en la qual han col·laborat estretament la comissària del festival; la família del poeta i Montserrat Fonoll, que té cura del fons documental de Cucurull i n’ha escollit els poemes. 

Més enllà dels eixos principals, passaran pel festival noms com el de Ramon Gener, premi Ramon Llull d’enguany amb Història d’un piano; Vicenç Llorca, que oferirà un recital de La llum mirada, el seu darrer poemari, premi Crítica Serra d’Or de Poesia; Ada Castells, que oferirà un monòleg creat a partir de la seva novel·la Solastàlgia; o Lluís Anton-Baulenas, que representarà l’obra teatral de creació pròpia, Salva’t Salvat, que recorda i commemora la figura de Salvat-Papasseit amb motiu del centenari de la seva mort. 

Activitats per a tots els públics

Hi haurà lloc també per a les activitats familiars i infantils. Durant tot el cap de setmana la plaça de l’Església s’omplirà amb propostes de contacontes i tallers vinculats als oficis del llibre per a gaudir en família i aprendre practicant. Els Sastres Paperers, arribats de Banyoles, ensenyaran la mainada que s’hi atansi, sigui de l’edat que sigui, a fer paper. Fibres vegetals, aigua, sedassos i una mica de sol són suficients per crear artesanalment un paper de factura pròpia que ens podrem endur a casa. Així mateix, la maresmenca Rosa Vila, de qui es podrà veure l’exposició Llibres intervinguts, oferirà un taller de creació artística a partir de llibres en trànsit cap a la destrucció; i des de Blanes ens arribarà una proposta de Gyotaku, l’art japonès d’estampació de peixos, que ha passat d’invenció pràctica a art en si mateix. 

Així mateix, Vila del Llibre promociona un concurs literari de creació pròpia que es desenvolupa en cadascuna de les diferents Viles del Llibre, els guanyadors del qual es publicaran a principis del 2025 en un recull que editarà BonPla Edicions. Les premisses per participar-hi són que el relat ha de transcórrer en el municipi on se celebra Vila del Llibre i ha d’inspirar-se en el lema “Els petits relats ens mouen”.

Sobre la Vila del Llibre

La Xarxa de Viles del Llibre (www.viladelllibre.cat) és un moviment de turisme cultural que té com a objectiu difondre la cultura a través de la literatura i els oficis del llibre. Impulsat per VilaDelLlibre.CAT, la Xarxa neix per convertir-se en motor social i econòmic, i al mateix temps, generar un impacte positiu en el territori i en la vida dels ciutadans. És una iniciativa que té el llibre com a motor per transformar i redescobrir un territori, enriquint-lo a través d’una proposta cultural creativa i de qualitat. La Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya vol ser referent en un model d’economia circular que fomenta la sostenibilitat i que promou l’accessibilitat cultural més enllà de les grans ciutats.

Publicat el 3 de setembre de 2024
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^