Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
BIBLIOTECA P. FIDEL FITA
Biografia de Felix Cucurull

BIOGRAFIA DE FÈLIX CUCURULL

FÈLIX CUCURULL I TEY

(Arenys de Mar, 12 de gener de 1919 - 4 de febrer de 1996)

Escriptor i polític català. La seva activitat pública fou marcada per la voluntat de recuperar el català com a llengua de cultura i per a la lluita per al restabliment de les llibertats públiques i dels drets polítics del poble català, suprimits després de la guerra civil pel règim del general Franco.

La seva obra literària, sempre escrita en català i traduïda a 10 idiomes ?en especial al portuguès -, abasta 23 llibres de novel·la, poesia i assaig; articles i treballs periodístics. Cal assenyalar Vida Terrena entre els llibres de poesia, L´últim combat, El silenci i la por i El desert entre la novel·la.

La seva obra d´assaig i d´investigació, lúcida i continguda, versa sobre temes polítics i socials.  Dos pobles ibèrics sobre les relacions entre Catalunya i Portugal; Orígens i evolució del federalisme català; Consciència nacional i alliberament; Catalunya nació sotmesa. La seva obra més important és Panoràmica del Nacionalisme Català, - en sis volums- editada en la clandestinitat a París, on es presenta una impressionant recopilació documental de l´activitat política a Catalunya des del segle XIV fins al 1936, on s'esbrinen els antecedents de la Guerra Civil.

Fou molt actiu políticament. Durant la clandestinitat, milità al: Front Nacional de Catalunya (F.N.C); Partit Socialista d´Alliberament Nacional (P.S.A.N); cofundador de l´Assemblea de Catalunya i del Partit dels Socialistes de Catalunya; fou membre actiu del Consell Nacional Català. En restablir-se la democràcia presidí l´Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana; membre de Crida a la Solidaritat. En 1985 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

La seva família ha fet donació de la seva biblioteca particular i de tot el seu fons documental a l'Ajuntament d'Arenys de Mar. Dipositat a la Biblioteca P. Fidel Fita, des del 2016 es pot consultar a la base de dades felix.cucurull.biblioteca.arenysdemar.cat el seu arxiu personal.

 
Imprimir
^