Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
El Museu d'Arenys compleix 30 anys!
El 13 de març del 1983, un antic hospital del segle XVII, situat al carrer de l'Església núm. 43, obria les seves portes reconvertit en el Museu Marès de la Punta. Us convidem a recordar aquell moment històric.

logo 30 anys museu

"Qui comenci a llegir aquesta salutació, que fins a acabar-la se senti designat d'una manera singular i amistosa:  aquest el desig conjunt d'un home, Frederic Marés, i de la vila d'Arenys de Mar. En trobar-se, lliure i serè, en aquest hospitalari lloc, el visitant es veurà voltat d'una delicada bellesa. Generacions de sensibles dits femenins d'aquesta població i de fora – altres nacions incloses- la varen crear. Un mantingut i noble esforç, després de salvar-la llarg dels anys, l'ha volguda reunir aquí. I l'ofereix per sempre, amb la viva col·laboració de tota la vila d´Arenys de Mar, sense oblidar ni per un moment, però, la presència d´Arenys de Munt, d'on procedim, al lent plaer contemplatiu d'un amables ulls encuriosits."

Exposició de les peces de la Capella de Sant JordiAmb aquestes paraules, el poeta Salvador Espriu convida al visitant a gaudir del Museu Marès de la Punta, un espai on es pot gaudir d'un art que singularitza a tota Europa, des de Rússia fins Portugal i de Xipre fins Regne Unit es fan puntes al llarg dels segles.

La història del Museu Marès comença un 13 de març d'ara fa 30 anys quan Frederic Marès i Deulevol i els principals representants polítics de la nostra vila i el nostre país inauguraven el Museu en un antic hospital del segle XVII que es trobava al carrer de l'Església, 43. Però aquesta història havia començar anys abans. Una de les sales del MuseuEn Josep M. Pons i Guri ens explicava com Frederic Marès i Deulevol, escultor i col·leccionista, va fer proposta a l'Ajuntament d'Arenys de Mar d'una col·lecció de puntes i diversos treballs d'agulla que havia anat col·leccionat des de 1914, quan visità una exposició organitzada pel Marquès de Valverde a Madrid. Amb aquestes paraules, Marès deixava ben clar perquè triava Arenys de Mar per acollir la seva col·lecció: "Vull que quedi ben clar que si, per la meva part, com a creador del Museu, vaig suggerir-ne la ubicació a la vila d'Arenys de Mar, no fou pas res arbitrari, sinó ben conscient, per estimar i entendre que a dita vila, d'una manera singular, hom li deu la divulgació, el coneixement i la valoració de la punta al coixí".
 
Façana de l'edificiDes dels inicis del Museu, Jordi Palomer al capdavant com a director i Lola Simarro com a la seva col·laboradora van aconseguir que el Museu s'hagi convertit, avui, en un referent en la recuperació i conservació d'un patrimoni que tant ens caracteritza com a població i com a país. Al Museu s'han anat incorporant col·leccions importants com el Fons Castells d'Arenys de Mar (un conjunt de projectes, fotografies, peces i patrons d'una de les cases de punta artesana més important del primer quart del segle XX), la col·lecció Balmes-Viñas amb peces de la Casa Hijos R. Vives de Barcelona, o la col·lecció Carmen Tórtola Valencia, propietat del Col·legi de l'Art Major de la Seda.

Recentment el Museu ha incorporat el conjunt de peces de punta de la col·lecció Francesca Bonnemaison i la cessió de les estovalles, l'alba i el roquet per a la Capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, realitzades per la Casa Castells entre els anys 1927-1929. El Museu és, a més, un espai actiu amb la Acte a l'interior del Museucelebració d'exposicions com la que podeu visitar en l'actualitat (Colors del Mediterrani), l'organització de diverses activitats (tallers, concerts, conferències, cursos de ret fi...), i la relació amb altres museus i entitats d'arreu d'Europa dedicades a la promoció i difusió de l'art de la punta artesana.


En aquests 30 anys han col·laborat i col·laboren amb el Museu d'Arenys moltes persones, institucions i entitats, però sobretot tots els arenyencs i arenyenques que li donen el seu suport i als quals volem agrair la seva confiança i poder celebrar molts anys més.

La 25a Trobada de la Puntaire va aplegar l'any passat prop de 3.000 puntaires a la Riera

Publicat el 28 de febrer de 2013
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^