Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTíCIES
La Festa de Sant Roc, catalogada com a Patrimoni Festiu de Catalunya

st roc patrimoniLa Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya va decidir, el passat 10 de novembre de 2015, inscriure la Festa de Sant Roc d'Arenys de Mar en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, amb la categoria de Festa catalogada.

L'informe de catalogació té en consideració la celebració de la festa al llarg dels dies 14, 15 i 16 d'agost de cada any, si bé destaca per la protecció d'elements d'interès com l'Ofrena a Sant Roc, la cantada dels Goigs, i la capta dels macips pels carrers i cases de la vila.

El procés de catalogació es va iniciar el febrer del 2009 per part del Patronat de Sant Roc amb una sol·licitiud d'assessorament per part del suprimit Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. No va ser fns a l'octubre del 2012, quan amb tota la documentació aportada per l'entitat es va iniciar l'expedient. Va ser en aquell moment quan l'Ajuntament d'Arenys de Mar va afegir-se formalment com a promotor de la iniciativa.

Per tal que els tècnics poguéssin valorar la catalogació, el Patronat de Sant Roc va aportar documentació diversa. A destacar: una memòria documentada sobre la història, característiques actuals, els elements i implantació de la festa; un estudi sobre les dades de participació de la festa durant els darrers 5 anys; els estatuts i el protocol de la festa; així com fotografes i enregistraments sonors i de vídeo. El Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya va ser creat el 2006 per inscriure-hi les festes, manifestacions i celebracions comunitàries, així com els elements festius amb vigència arreu de Catalunya, amb l'objectiu de preservar, difondre i protegir el patrimoni festiu català.

Un cop inscrita en aquest catàleg, el Patronat de Sant Roc i l'Ajuntament d'Arenys de Mar, poden continuar els tràmits per tal que la festa pugui ésser objecte de reconeixement especial, ja sigui com a festa tradicional d'interès nacional, o bé, com a festa patrimonial d'interès nacional (màxima protecció). Recordem que els Macips d'Arenys ja van ser reconeguts com a Petit Tresor dels Països Catalans per votació popular entre els oients del programa Mans de Catalunyà Ràdio, l'any 2011.

Des de l'Ajuntament d'Arenys de Mar traslladem la més gran felicitació al Patronat de Sant Roc que, gràcies al seu treball i constància, han aconseguit que una festa tan nostra com la de Sant Roc hagi assolit aquest reconeixement a nivell nacional. Enhorabona!

Publicat el 20 de novembre de 2015
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^