Arenys de Mar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
L'alcaldessa signa i es compromet en el Pacte contra la segregació escolar

Pacte contra la segregació escolarL'Alcaldessa Annabel Moreno ha signat, aquest migdia a la sala Auditori del Parlament de Catalunya el Pacte contra la segregació escolar, que va aprovar el Ple municipal d'Arenys de Mar per unamimitat i al qual s’han adherit la majoria d’agents de la comunitat educativa i de l’arc parlamentari i institucional català. Més de vint-i-cinc entitats de l'àmbit educatiu i la immensa majoria d'ajuntaments de més de 10.000 habitants han ratificat aquest acord impulsat des del Síndic de Greuges. El conseller d’Educació, Josep Bargalló i el Síndic de greuges, Rafael Ribó, han predidit la signatura del document.

El Pacte, pioner a l’Estat espanyol, arriba gairebé dos anys després que el Síndic presentés un doble informe monogràfic sobre aquest fenomen i posés sobre la taula la necessitat d’arribar a un acord i compromís de país per combatre’l. D'ençà de l'any 2017 el Síndic de Greuges ha estat treballant, en col·laboració amb el Departament d'Educació, amb la voluntat de promoure polítiques de lluita contra la segregació escolar des de la corresponsabilitat dels diferents actors que intervenen en l'àmbit educatiu.

El Síndic s’ha compromès, amb aquesta signatura, a coordinar el seguiment del Pacte, conjuntament amb el Departament d’Educació. En aquest sentit, mentre el Pacte estigui vigent, en farà un informe bianual de balanç que es presentarà al Parlament de Catalunya.

El document inclou trenta actuacions i cent vuitanta-nou mesures concretes en nou àmbits que el Departament d’Educació es compromet a implementar, tant com es pugui, durant aquesta legislatura. Els ajuntaments que s’han adherit al pacte també assumiran durant els pròxims tres anys l’adopció de les mesures consensuades que pertanyin al seu marc competencial, i també els titulars dels centres concertats. Totes les propostes estan adreçades al conjunt de centres que integren el Servei d’Educació de Catalunya i parteixen de la necessitat d’incrementar el pressupost en educació entorn del 6% del PIB, d’acord amb el que estableix la LEC.

Alguns dels àmbits d’actuació són l’aprovació d’un nou decret en el procés d’admissió, les orientacions relacionades amb la programació de l’oferta, la promoció d’acords o pactes locals per assolir una escolarització equilibrada, o les campanyes de sensibilització sobre la qualitat del Servei d’Educació de Catalunya.

L'establiment d'una proporció màxima d'alumnat amb necessitats educatives específiques per centres d'una mateixa zona a través d'una nova normativa d'admissió i millora de la distribució d'alumnat entre centres

El Pacte proposa elaborar un nou decret que reguli l’admissió d’alumnat. A banda d’eliminar criteris complementaris per malaltia digestiva crònica i per germans o progenitors exalumnes del centre, que ja s’ha aprovat, també preveu el desplegament de mesures com ara la proporció màxima d'alumnat amb necessitats educatives específiques per centre d'una mateixa zona, l'oficina electrònica de preinscripció, la publicació de quotes i règim legal i altres exigències de transparència (vacants, etc.), la protecció dels centres d'alta complexitat (no-escolarització matrícula viva, etc.), la regulació de la detecció d'alumnat amb necessitats educatives específiques o instruments adreçats a evitar els fraus, com ara preveure majors exigències d’acreditació del criteri de proximitat per a l’alumnat que modifica la seva residència padronal just abans d’iniciar el curs escolar (actuació 1).

Addicionalment, el Pacte també preveu la posada en marxa, en el marc del procés d'elaboració d'un nou decret, de dues comissions d'estudi estratègiques des de la perspectiva d'avançar en els instruments de lluita contra la segregació escolar, i que pot alimentar el contingut del nou decret (actuació 2): una comissió d'estudi específica de bones pràctiques en règims d'admissió d'alumnat (on s'avaluarà l'impacte i la viabilitat d'una possible política d'admissió per quotes en funció del nivell d'instrucció/nivell socioeconòmic dels progenitors) i una comissió d'estudi específica per analitzar mesures efectives de lluita contra la segregació escolar en municipis amb una forta segregació residencial (on s'avaluarà com combatre la segregació en territoris amb una elevada composició social desfavorida, on les polítiques d'escolarització equilibrada dins del barri generen efectes limitats).


Alhora, el Pacte preveu el disseny (i implementació) d'un protocol efectiu per a l'aprofitament de la reserva de places com a mesura d'escolarització equilibrada, per garantir la distribució equitativa d'alumnat amb necessitats educatives específiques entre centres (actuació 8).

El Ple municipal d'Arenys de Mar va acordar per unanimitat la seva adhesió al Pacte.

Veure videoacta del passat 27 de febrer (minut 2')

Document complet del Pacte contra la segregació escolar

Fitxer Acrobat-PDF de (725,76kB)

Fitxer: Pacte_segregacio_escolar_2019.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 56
Mida: 725,76 kB

Publicat el 18 de març de 2019
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
^