Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Resolta la negociació amb el CCM sobre el cost i la revisió del servei de recollida de residus
S'incrementa la dedicació i freqüencia del servei i l'Ajuntament pagarà 106.632,84€ més a l'any.

Recollida comercialL’Ajuntament d’Arenys de Mar ha arribat a un acord i ha resolt la negociació amb el Consell Comarcal del Maresme (CCM) sobre el cost del servei, i també la revisió i actualització del Pla de Servei, que defineix les característiques tècniques i econòmiques de la prestació de la recollida de residus a Arenys de Mar.

Des del passat mes d’octubre de 2019, representants del CCM i de l’empresa RESMAR, contractada per l’esmentat ens i que presta el servei, s’han reunit nombroses vegades amb l’Ajuntament d’Arenys de Mar per tal de trobar un acord en la millora del servei de recollida selectiva de residus, una vegada s’havia assolit el primer any de prestació del servei per part del CCM i RESMAR.

En aquestes reunions, el Consell Comarcal ha traslladat que s’estava generant durant el 2020 un desajust econòmic pel que fa a la prestació del servei prevista inicialment en el marc del conveni signat per les parts, si no s’actualitzaven els termes que es van acordar en el seu moment. Així, el Consell ha presentat fins a quatre propostes d’increment econòmic del cost del servei, amb les corresponents modificacions del Pla de Servei assumit a finals del
2018.

Per part de l’Ajuntament, i sempre exercint les funcions que li corresponen de control i fiscalització del servei, com així estableix de forma explícita el conveni amb el Consell, ha requerit davant de cada proposta d’increment del cost del servei la presentació de totes les dades que justifiquessin aquestes peticions, i que permetessin la seva validació o esmena per part dels responsables tècnics municipals.

L’Ajuntament sempre ha considerat que cal pagar un preu just per la prestació d’aquest servei, i sempre ha estat predisposat a acceptar un increment del seu cost si la proposta es justificava convenientment. De fet, al pressupost municipal de 2020 preveu un increment de la partida destinada a aquest servei, estimant l’aplicació de possibles increments acordats en el conveni entre les parts. També cal remarcar que en cap cas l’Ajuntament d’Arenys de Mar ha deixat de pagar cap de les factures que el CCM ha presentat durant aquests primers 14 primers mesos de servei, de manera que no té cap deute amb aquesta administració atès que s’han liquidat totes les factures amb la màxima diligència possible.

En tot cas, durant tota la negociació, per part de l’Ajuntament s’ha insistit en la necessitat de contrastar les dades amb les que el CCM avalava la proposta d’increment del cost del servei. Per assegurar que els càlculs fossin correctes i que les dades fossin objectives i objectivables. Però també per detectar si hi havia marge de millora per optimitzar la prestació de determinats circuits de recollida, supòsit que podria comportar un increment del cost del servei per sota del que establia el CCM inicialment. De fet, en les revisions efectuades per l’Ajuntament s’han detectat alguns errors de càlcul que incrementaven, substancialment, l’import econòmic addicional sol·licitat pel CCM. Errors que s’han esmenat per part del CCM gràcies a aquesta tasca de control municipal.

En relació a l’increment del cost anual del servei, les negociacions van començar amb una primera proposta del CCM a l’entorn dels 146.000 €/any, derivant posteriorment a una segona proposta d’uns 155.000 €/any (175.000 € segons la proposta inicial del CCM, reduïda en 20.000 € en detectar-se un greu error de càlcul), passant a una tercera de 174.600,54€/any, fins arribar a la xifra finalment acordada de 106.632,84€/any, força per sota dels imports sol·licitats a les propostes anteriors.

Aquesta proposta es justifica pels següents motius:

  • Revisió a l’alça del cost del personal segons el que estableix el seu conveni col·lectiu per al 2020.
  • Increment substancial de la dedicació horària del circuit de recollida selectiva porta a porta de paper i cartró comercial, per atendre el notable increment d’establiments adherits al servei i de tones recollides respecte el 2018.
  • Increment de la freqüència del circuit de recollida de contenidors de resta en temporada baixa, per evitar desbordaments (2 dies més per setmana).
  • Increment de la freqüència dels circuits de recollida de contenidors d’envasos i de paper i cartró, per increment de les aportacions respecte el 2018 (1 dia més per setmana).
  • Increment de la dedicació horària del circuit de recollida selectiva de contenidors de vidre, per increment de tones recollides respecte el 2018.
  • Lleugers increments de les dedicacions horàries dels circuits de recollida selectiva porta a porta per ajustar-los a la realitat actual del servei i per increments de tones respecte el 2018 (pendent d’optimitzacions futures).

L’acord adoptat entre l’Ajuntament i el CCM preveu aquests increments, i també diversos ajustos puntuals per millorar l’eficiència del conjunt del servei, com és el cas, per exemple, la definició de tres temporades de servei (alta, mitja i baixa).

Cal remarcar que la proposta d’increment de 106.632,84 € és anual, però que s’ha acordat que l’increment del cost del servei només s’aplicarà entre el 14 de febrer i el 30 de novembre de 2020, quan finalitza el conveni entre les parts. Té un abast, per tant, de 9,5 mesos, de manera que l’increment real del cost del servei que l’Ajuntament d’Arenys de Mar haurà de pagar al CCM serà de 84.417,67 € fins acabar la delegació del servei, també molt lluny dels 174.000 € que es publicaven en alguns mitjans de comunicació.

Esmentar que les reunions dutes a terme en matèria de negociació de l’acord han estat les següents, ja sigui celebrades dins l’Ajuntament d’Arenys de Mar o en el mateix Consell Comarcal del Maresme a Mataró i que s’han pres actes de totes elles:

  • 14 de febrer de 2020
  • 2 de febrer de 2020
  • 30 de gener de 2020
  • 13 de gener de 2020
  • 27 de novembre de 2019
  • 22 de novembre de 2019
  • 1 d’Octubre de 2019

Amb aquest augment, des de l’Ajuntament d’Arenys de Mar es dóna per tancada la negociació amb el CCM tot esperant la millora en la prestació del servei. No obstant, seguirem treballant per la optimització i eficiència del servei, convençudes que hi ha molt marge de millora en la manera com es presta l’actual servei per part del CCM i de RESMAR.

Publicat el 15 de febrer de 2020
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^