Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Arenys recorda Cèsar Martinell amb unes jornades dedicades a l'arquitecte

cesar martinellLes jornades s’allargaran del 13 d’octubre al 19 de novembre, amb l’objectiu de commemorar el 50è aniversari de la mort de Cèsar Martinell i Brunet amb actes diversos. En la iniciativa estan involucrades diverses entitats de la vila coordinades per l’Associació Cultural BAR.

El tret de sortida serà el 13 d’octubre amb la conferència inaugural que tindrà lloc a l’Església de Santa Maria i que està inclosa dins les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) per part dels Amics del Retaule. Aquesta conferència anirà a càrrec de Miquel Fané, doctor en arquitectura, que tractarà sobre l'evolució de Santa Maria d'Arenys i les intervencions de Cèsar Martinell. 

Els actes seguiran el diumenge 15 al Museu d’Arenys, amb la visita guiada “La petjada de Cèsar Martinell a Arenys de Mar”, que realitzarà l’historiador de l’art Vicente de la Fuente. L’activitat també està inclosa en les JEP i cal inscripció prèvia.

El divendres dia 20, l’Ateneu Arenyenc acull una taula rodona, que porta per nom “Cèsar Martinell a Arenys de Mar: un llegat viu”. Hi participaran la historiadora de l’art Montse Viader i els arquitectes Josep Badosa, Massimo Cova, Mireia Martín i César Ramírez Martinell. 

Una altra entitat que participa de les jornades és l'Aula d’Extensió Universitària. Serà amb una conferència a la Sala Josep Maria Arnau del Calisay, dimarts 24, a càrrec de la doctora en Història de l’Art Raquel Lacuesta. El títol de la conferència és “Cèsar Martinell i Brunet, arquitecte polifacètic de projecció universal”. 

La Biblioteca també participarà activament en aquestes jornades. El divendres 3 de novembre se celebrarà una conferència a càrrec de l’arquitecte arenyenc Antoni Paricio, professor de la UPC i que ha reformat diversos edificis de Martinell. La xerrada porta per títol “Cèsar Martinell i la tècnica constructiva dels cellers”. 

El dijous 16 hi haurà una Hora del Conte especial amb l’arquitecte Miquel Canal, que explicarà la petita història de Cèsar Martinell als nens i nenes. 

El divendres 17 tindrà lloc un tast de vins, “El vi de les catedrals de Cèsar Martinell”, amb el sommelier Arnau Barangé. Les inscripcions es poden fer al mateix equipament al preu de 10 euros. 

I finalment, la Biblioteca també ha organitzat un joc de pistes que els alumnes d'ESO podran completar durant els dies de les jornades, així com una exposició de les publicacions que té de Cèsar Martinell. 

La cloenda de les Jornades Martinell serà el diumenge 19 de novembre, a la Sala Josep Maria Arnau del Calisay. L’ Ajuntament presentarà l’itinerari Martinell pel patrimoni de l’arquitecte a la vila.

Cèsar Martinell 

Cèsar Martinell i Brunet (Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888 - Barcelona, 19 de novembre de 1973) va ser un arquitecte a cavall entre el Modernisme i el Noucentisme. Com a personatge polifacètic, també va ser investigador, divulgador i historiador de l'art.

El 1906 arriba a Barcelona per començar els estudis a l'Escola d'Arquitectura, on va rebre les lliçons de Lluís Domènech i Montaner i d'August Font i Carreras, entre d'altres, i a l'Escola d'Art de Francesc d'Assís Galí i Fabra va aprendre a dibuixar al costat de Joan Miró, Manuel Humbert i Jaume Mercadé. El 1919 va instal·lar el seu estudi i despatx a la Rambla de Catalunya de Barcelona.

Martinell va construir a principis de la seva carrera una quarantena de cooperatives vinícoles, sobretot a les comarques meridionals de Catalunya, en les quals va emprar els pràctics i econòmics arcs equilibrats d'obra vista, o arcs de catenària, seguint el consell del seu mestre Antoni Gaudí. 

Calisay antigaEs va casar el 14 d'octubre del 1926 amb l'arenyenca Maria Taxonera. Durant la postguerra, la família es va instal·lar a Arenys i es va dedicar a la restauració i reforma de diversos equipaments: des de la fàbrica de licors Calisay, l’Ateneu Arenyenc, el Col·legi La Presentació o el Sindicat Agrícola, a més de la restauració de l’Església parroquial.

També va destacar com a historiador de l’art i va ser un dels biògrafs principals de l’escultor Pau Costa, autor del Retaule d’Arenys. 

 

 

Publicat el 9 d'octubre de 2023
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^