Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
EXPOSICIONS
Cóndor. 120 anys d'història
  • Inauguració: 
    Divendres 1 de juny de 2018 a les 8 del vespre
  • Data d'inici: 
    1 de juny de 2018
  • Data de fi: 
    24 de juny de 2018
  • Adreça

    Centre Cultural Calisay
    Riera del Pare Fita, 31
    08350 Arenys de Mar

  • Horari

    Divendres, de 6 a 2/4 de 9 del vespre
    Dissabtes i diumenges, d´11 a 1 del migdia i de 6 a 2/4 de 9 del vespre.
    Dimarts 5 de juny de 7 a 8 del vespre
    Visita guiada a l´exposició: dissabte 23 de juny, a les 7 de la tarda


  • Cóndor. 120 anys d'història

    1898 L’any de la fundació
    Per situar-nos en aquella època, podríem dir que el mitjà de transport habitual era el carro tirat per cavalls, (tot i que ja existia el ferrocarril), el preu d’un llonguet de pa era de 10 cèntims, els habitants d’Arenys de Mar eren uns 5.000 (ara són 15.000) i els ingressos d’un treballador del tèxtil oscil·laven entre 40 i 60 pessetes setmanals.
    Es fundà Cóndor amb la raó social de José Riera Comas, i com a responsable el seu fill Manuel Riera Doy. L’empresa estava ubicada al carrer Antoni Torrent nº 44-46, i formaven part de la seva estructura les cases: Les Monges, Can Mayola, El jardinet, El Tibidabo i Can Cagon (totes elles com a tallers de producció que col·laboraven en l’activitat de Cóndor).

    1903

    En aquest any, després de la mort de José Riera Comas, es canvia la raó social a Viuda de José Riera. Passats 19 anys, degut a la mort d’Antònia Doy Fita, es canvia a Sucesor de Viuda de José Riera.

    1922

    L’any 1922 s’inicien els fonaments i part de l’edifici del que hauria d’ésser la nova factoria de Cóndor, a la riera del Pare Fita. Però aquestes obres es van aturar perquè aquest lloc era més adequat per construir-hi els seus habitatges. De manera que van  començar les de la fàbrica nova al carrer General Primo de Rivera nº 89 (L’Hort de Can Pell), actualment Rial de Sa Clavella.

    1930

    El 1930 s’inicia la producció en la nova factoria que era composada per 3 cossos d’edificis.

    • Edifici A: (d’una sola planta) Expedicions i Magatzem de matèries.
    • Edifici B: (de dues plantes) Primera planta: despatx, magatzem i aprest. Segona planta: confecció
    • Edifici C: Sala de màquines i bobinatge

    1936

    En aquest any, inici de la Guerra Civil espanyola, el senyor Manuel Riera Doy, que constava com a cap polític local de la Lliga Regionalista, i el seu germà, el senyor Josep Riera Doy, que era sacerdot, van haver de fugir d’Arenys de Mar per amagar-se, passant a ocupar-se de l’empresa el senyor Eloy Riera Doy.

    El senyor Joaquim Torrent, comptable, aleshores de Cóndor i secretari polític particular del senyor Manuel Riera, va haver de fugir a França, però va ser capturat en l’intent. Durant l’interrogatori volien que revelés el lloc desconegut on es trobava en Manuel Riera. Com que no ho sabia i no va poder dir-ho, el Comitè d’Arenys de Mar va sentenciar a mort el senyor Joaquim Torrent, essent afusellat a la presó de Figueres.

    Durant la guerra, la producció va anar depenent de les possibilitats de poder comprar les matèries primeres, ja que eren de procedència estrangera.

    1941

    Es legalitza la societat limitada. Sucesores de Viuda de José Riera limitada.

    1945-1966

    En aquests període hi va haver canvis importants:

    • La mort del germà frare Josep Riera i de Manuel Riera.
    • Ampliació dels accionistes, (vídua i fills de Manuel Riera) i canvi de raó social a S.A. el 1954.
    • La mort de l’últim germà, el senyor Eloy Riera, fa que la gerència passi al seu nebot Manuel Riera i Vila.
    • Introducció de la marca Cóndor en els mitjons.
    • Ampliació de l’estructura de Cóndor, adquirint dues cases del costat, edificant el pati i aixecant pisos.
    • Canvi de la raó social de Sucesores de Viuda de José Riera, S.A   per CÓNDOR, S.A. 1963, provocat per la forta introducció de la marca al mercat.

    1970

    “1 de Juny de 1970, a les 2 de la tarda, un caçó que contenia restes químiques de la seva última utilització, al entrar en contacte amb un nou producte químic, fa reacció i s’inicia la ignició”.

    Un inici d’incendi molt corrent que avui en dia, en circumstàncies adequades, s’hagués solucionat amb certa facilitat. Però aquell 1 de Juny de 1970, (ara fa 48 anys), va haver-hi diferents causes: quantiós estoc, lliure circulació d’aire i la manca de barreres, van col·laborar en la desgràcia. Els bombers de Mataró van venir i durant tota la tarda i part de la nit van estar apagant el foc.

    El foc va danyar la segona planta i els despatxos es van traslladar a la sala de junta dels Seràfics. Aquests incendi va motivar la implantació d’un pla de seguretat a l’empresa.

    1972 -1975

    • A l’any 1972 es van finalitzar les obres d’ampliació de la fàbrica. Per a la inauguració es va celebrar una festa en la qual hi van assistir els treballadors i convidats de tot arreu.
    • A l’any 1975 l’empresa tenia problemes de tipus econòmic per tirar endavant  i és per això que el 28 de maig del 1975, Indústries Valls S.A. compra CÓNDOR, S.A.

    Indústries Valls, S.A. el formaven un grup d’empreses amb seu a Igualada. Entre d’altres, l’empresa més coneguda era “PUNTO BLANCO”, marca líder en el mercat nacional de mitjons d’home. Aquests mitjons eren considerats de gran prestigi i qualitat.

    1975

    L’entrada d’Indústries Valls, S.A. va aportar importants canvis en l’Organització. Entre els més importants destaquen la injecció de capital per pagar deutes i reduir el sobrecost dels crèdits, la inversió en maquinària de tecnologia puntera, la reestructuració del’Organització i la inversió en imatge.

    L’objectiu era fer de Cóndor la primera marca Nacional en mitjó de nen.

    1977

    Es forma el primer Comitè d’Empresa. Amb la mort de Franco i l’entrada de la democràcia, el 29 d’agost del 1977, es va passar una nota informativa on es deia que es pretenia constituir una Comissió Provisional de Treballadors que els pogués representar davant  l’empresa i Organismes. La votació devia ser secreta i de tot el personal, i els candidats que en volien formar part ho devien comunicar als seus encarregats. El 15 de setembre de 1977 es va votar i es va formar el primer Comitè d’Empresa de Cóndor.

    1986

    Cóndor va entrar a formar part de les empreses que adquirien llicències i per aquest motiu va ser llicenciatari del Mundial de Bàsquet amb l’eslògan “ESPAÑA 86”

    1993

    El 10 de setembre del 1993 es va fer el canvi de denominació social de CÓNDOR S.A. a ARETEX, S.A., acrònim d’Arenys Tèxtil.

    El motiu és l’adquisició d’una nova marca MOLFORT’S, especialistes en mitjó d’home i, per tant, ja no tenia sentit que la raó social tingués el mateix nom de la marca CÓNDOR, donat que a partir d’aquell moment, ARETEX, S.A., tenia dues marques importants com eren CÓNDOR en mitjó infantil i volia ser MOLFORT’S en mitjó d’home.

    1996

    Aretex, S.A. va ser pionera a Internet i a l’any 1996 crea una pàgina web original i atractiva. Es crea un poble imaginari anomenat Calcetinia on els diferents destins del mapa et portaven a explicacions amb aire infantil de com era l’empresa, la seva història, el seu producte i la seva implicació en la conservació de la natura amb l’apadrinament de dos Cóndors del Zoo de Barcelona.

    1998

    Celebrem els 100 anys de Cóndor.

    S’amplien les instal•lacions i es construeix un nou magatzem al Polígon Torrent d’en Puig d’Arenys de Munt de 4.500 mts². Actualment, és el Magatzem de Producte Acabat i centre logístic de la companyia.

    2004

    Cóndor obre la primera botiga pròpia al carrer Muntaner de Barcelona. Després, la seguiran València, Madrid i vàries franquícies.

    Cóndor té com imatge de marca a Judit Mascó durant dos anys consecutius. S’escull a la model catalana perquè és mare de tres nenes i consumidora dels nostres productes per a elles i, per tant, una bona ambaixadora de Cóndor.

    2007

    Després de 32 anys, hi ha un canvi a la Direcció General, degut a la jubilació de qui havia estat Gerent des de 1975.

    A partir d’aquest any, l’empresa també fa canvis en l’Organització i en els productes, ampliant el nombre de referències d’articles de gènere de punt i banyadors per a nens/es.

    També està present a vàries de les fires de moda infantil a València i Florència. En els següents anys també exposarà a les fires de Londres, Moscou, París, Nova York, Tòquio i Shanghai.

    2009

    Aretex, SA segueix creixent arribant a superar els 250 treballadors directes i més de 400 indirectes, tot i que es parlava seriosament de la crisi que emergia en la construcció i en d’altres sectors.

    2011- 2014

    A Aretex, com a tot el sector tèxtil, li arriba la crisi. La bona organització i tenir un equip de treballadors magnífic fa que Cóndor com a marca passi de puntetes per la crisi i no es vegi massa malmesa. També durant aquests anys veu que una solució de futur és exportar amb la marca Cóndor arreu del món. Si es fa forta la marca es patiria menys en el futur. Per tant, es crea un departament d’Exportació amb més recursos per assolir el món sencer.

    A l'any 2012, es llança la botiga online, amb molta expectativa i amb poca experiència, però amb il•lusió.
    Es veu ràpidament que és un èxit i s’amplien les vendes a la UE. Es tradueix a varis idiomes i es modifiquen els grafismes per tal que sigui més atractiva i pràctica pel consumidor.

    Quan neix el Príncep George de Regne Unit el 2013, Cóndor es converteix en proveïdor de la Casa Reial Britànica i des d’aleshores tots els besnéts de Sa Majestat la Reina Isabel II porten mitjons i leotards Cóndor.

    2017

    Els EUA arriben a ser el nostre primer país importador de Cóndor i assoleix la xifra de compra de 1M€.

    Estem presents a 40 països de tots els continents, des del nord d’Àfrica a les Antípodes d’Austràlia i Nova Zelanda.

    2018

    Inaugurem una nova botiga a Bilbao, amb el concepte on/off al mes de març.

    Arribem al mes de maig superant els 30.000 seguidors a Instagram i la marca és referent a tot el món pels seus productes d’alta qualitat.

    Celebrem el nostre 120 Aniversari.

    A dia d’avui, CÓNDOR és l’empresa antiga, més moderna del sector tèxtil del Maresme.

  • Imatge expo cóndor

 
Imprimir
^