Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
EXPOSICIONS
TALLAFERRO I FLOR D'ALBA. 60 ANYS DE FESTA
Obres de l'Associació de Geganters d'Arenys
 • Inauguració: 
  Divendres 3 de juliol a les 8 del vespre
 • Data d'inici: 
  3 de juliol de 2015
 • Data de fi: 
  26 de juliol de 2015
 • Adreça

  C.C.Calisay
  Riera Pare Fita, 31
  08350 Arenys de Mar

 • Horari

  Del 3 al 26 de juliol de 2015
  Divendres de 6 a 2/4 de 9 del vespre.
  Dissabtes, diumenges i festius d'11 a 1 del migdia i de 6 a 2/4 de 9 del vespre

 • Hi ha una petita història dins la colla de geganters que és molt bonica. Fa molts anys, el creador d´en Tallaferro i la Flor d´Alba, en Domènec Umbert, va oferir un present als caps de colla: el clixé de vidre de la primera fotografia que es va fer a la parella de gegants. Des de llavors, aquest clixé ha passat de cap de colla a cap de colla i aquesta fotografia, que obre aquesta exposició, s´ha anat reproduint cada vegada que dos membres de la colla s´ajuntaven o casaven. Una fotografia, doncs, que resta present a moltes llars arenyenques, igual que els nostres gegants, després de 60 anys, són presents en la nostra identitat particular.
  -----------------------------------

  Lluny queda aquell 1955 quan Josep Pons i Vila va encarregar a l´artista i artesà Domènec Umbert la reproducció de dos antics monarques catalans en gegant que després cedí a la vila d´Arenys de Mar. Ell, en Tallaferro, rep el nom del comte Tallaferro de l´obra Canigó (1886) de Jacint Verdaguer, que alhora està basat en el comandant de Besalú al segle X, Bernat Tallaferro. Ella, Flor d´Alba, també rep el nom de la mateixa obra, Flordeneu, però, canviant-ne “neu” per “alba” ja que a Arenys de Mar, poca neu s´hi veu.

  Enguany fa 60 anys de la construcció i la primera aparició dels gegants, que fou la vigília de Sant Zenon de 1955, un 8 de juliol. Des de llavors, aquesta parella ha anat dansant i protagonitzant les festes majors de la vila, sortint en cercavila per Sant Zenon i Sant Roc. No contents amb això, també han participat a d´altres celebracions populars de nombroses poblacions d´arreu de Catalunya, una llista molt llarga que es va ampliant any rere any, i gràcies a les quals la vila gaudeix amb els convits d´intercanvi que es fan per Festa Major. A més a més, cal destacar el seu protagonisme a les Festes de Gràcia a Maó l´any 1998, al 25è Aplec Internacional de Cultura Catalana a Budapest (Hongria) el 2012 i una mica menys protagonistes, a la flashmob que vam celebrar a Arenys de Mar l´any 2011, que va agrupar més de 150 gegants ballant alhora i que de ben segur recordeu.

  En Tallaferro i la Flor d´Alba són padrins dels gegants de Vallgorguina, en Bernat i l´Elionor; dels d´Arenys de Munt, en Martí i la Remei; i finalment dels de Canet de Mar, en Guillem-Bernat de Montferrer i l´Agnès de l´Aubó. Colles amb qui es manté una molt bona relació i especial afecte. Igual que amb els nostres padrins, que són la família Robafaves de Mataró i els gegants del Barri dels Abells de Canet, en Petrus i la Carlota, gegants que van estar al bateig i pr esentació de la parella.

  Acompanyats per la Maria i en Roc, l´Elm i la Carmeta, en Xavi i la Laia Cartolinus, en Zenon i el drac Arenyot, així com els nombrosos capgrossos, gralleres, tabalers, geganters i geganteres, la parella principal us conviden a celebrar aquests 60 anys de festa al seu costat i a gaudir-los com sempre, més que mai.

  Geganters d'Arenys de Mar

 • Gegants d'Arenys

 
Imprimir
^