Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
EXPOSICIONS
"Donar forma a la paraula". Madola-Espriu
Obres de M. Àngels Domingo Laplana
  • Inauguració: 
    Exposició permanent
  • Adreça
    Cementiri d'Arenys de Mar
  • Horari

    Horari d'estiu: d'abril a octubre

    • de dimarts a dissabte, de 09.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 19.00 hores
    • diumenges i festius, de 09.00 a 14.00 hores

    Horari d'hivern: de novembre a març

    • de dimarts a dissabte, de 09.00 a 13.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores
    • diumenges i festius, de 09.00 a 14.00 hores

    Diumenge tarda i dilluns, tancat

  • "DONAR FORMA A LA PARAULA". INSTAL·LACIÓ SOBRE EL LLIBRE DE SINERA, DE SALVADOR ESPRIU


    El motiu d'aquesta instal·lació al Cementiri d'Arenys de Mar fou: soc lectora de tota l’obra d’Espriu des de la meva joventut i sempre l'he tingut present en la meva obra, des que l'any 1966 Salvador Espriu va presentar la meva primera exposició a l'Ateneu de Barcelona, però és ara, a la maduresa, que decideixo treballar sobre els seus poemes del Llibre de Sinera.

    Els quaranta poemes del Llibre de Sinera m'han donat la pauta i m'han servit de fil conductor d’una sèrie de quaranta peces, que presento en aquesta instal·lació. El Llibre de Sinera conté la clau de tota la poètica d’Espriu. Això afirma J.M. Castellet en la presentació de les seves Obres completes: "És el llibre on, més que en cap obra anterior, parteix de la problemàtica espiritual de l’home que concilia el seu destí de membre d'una col·lectivitat sotmesa a tensions socials i polítiques”. És aquest compromís i aquesta llarga lluita interior el que he volgut plasmar en aquest treball, donant forma a la paraula, plena de signes, d'imatges i de símbols, on les formes s'intercanvien i cadascuna participa de les altres.
    L'aigua, l'aire, la terra i el foc són els elements que alimenten la màgia ancestral del fang, l’essència de la ceràmica; i són aquests elements els que m'han servit per explicar el meu sentiment sobre l’obra d’Espriu. I és aquí, al Cementiri d´Arenys, la Sinera Espriuana, on he instal·lat el meu particular homenatge a Salvador Espriu en el seu centenari.
    Quaranta peces, tantes com poemes té el llibre, dialoguen enmig d’un espai públic, entre l’aspror nua del vers i la llibertat de la ceràmica. Així, "Donar forma a la paraula", esdevé una lectura en clau contemporània de l’obra d’Espriu a Arenys de Mar.

    La magnífica situació geogràfica i arquitectònica del Cementiri m'ha permès fer aquesta instal·lació, sobre els espais buits, entre alguna petita creu o alguna tomba dels parterres de la part central, del primer i segon replà a mà dreta i una peça davant del nínxol de Salvador Espriu. A causa de l’interès que ha suscitat la meva instal·lació a tota la gent que l'ha visitada, moltes persones que no coneixien el Cementiri ara l'han conegut. Directors de museus, periodistes, crítics d'art, galeristes, arquitectes, fundacions, escriptors, professors amb els seu alumnes, anònims visitants etc., tothom creia que les peces restarien per sempre al Cementiri. És per això que he cregut oportú fer una proposta a l'Ajuntament d'Arenys de Mar a través de la Regidoria de Cultura, que tan amablement em van cedir l'espai i em va ajudar per fer la instal·lació i el catàleg. La proposta és que les peces quedin com a Jardí d'Escultures del segle XXI en homenatge a Salvador Espriu, i així afegir-les a les obres d'art d'altres èpoques ja presents al Cementiri.

    M. Àngels Domingo Laplana - Madola

    A Madola li agrada poder intervenir en l’espai públic. L’homenatge a Salvador Espriu és un treball d’aquest tipus, al bell mig del Cementiri de Sinera on reposa el poeta. Quaranta peces, tantes com poemes té el Llibre de Sinera.

    ×  
    Madola-Espriu 2013 "Donar forma a la paraula" Madola-Espriu 2013 "Donar forma a la paraula"

  • Imatge

 
Imprimir
^