Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Centenari de Josep M. Arnau i Pascual

Aquests dies ha fet cent anys de la mort d’un altre arenyenc il·lustre: Josep M. Arnau i Pascual, advocat i dramaturg. Nascut a Arenys de Mar el 7 de setembre de 1831, va destacar en el conreu de la comèdia de costums catalana. Aviat la seva obra  Teatro català ó sia Col·lecció de totas las obras dramáticas serà consultable des del web de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

ArnauJMJ. M. Arnau fou un dels comediògrafs teatrals més populars de l'època de la Renaixença, capdavanter en la creació d’un teatre pròpiament català i en català, llengua que a partir de 1864 utilitza exclusivament, després d’uns primers textos en castellà.

Entre les seves obres destaquen Les ametlles d'Arenys, Els banys de Caldetes, Un pollastre eixalat, La mitjana taronja i Dones, la majoria estrenades al Teatre Romea de Barcelona. Es caracteritzen per defugir les paraules de mal gust i utilitzar-hi mots propis d'Arenys, introduint-hi una ironia que sovint ridiculitzava les dones tafaneres o carrinclones.

En perdre el seu únic fill va deixar d'escriure i, després d’anys de viure a Barcelona, es tornà a instal·lar definitivament a Arenys de Mar, on va morir el 4 d’agost de 1913.

Pocs dies després, l’Ajuntament el va homenatjar amb la col·locació d’una làpida a la façana de la casa familiar del carrer de la Perera. Més endavant, el 10 de juliol de 1936,  posaven el seu nom a la placeta del carrer de la Perera-baixada del Turó.

El desembre del 2000, el núm. 8 de la revista Quaderns d’Estudis Arenyencs, dedicat al teatre a Arenys de Mar al segle XIX, incloïa dos exhaustius treballs d’aproximació a la vida i l’obra de J. M. Arnau, un a càrrec de l’arxiver municipal, Hug Palou, i l’altre del catedràtic de literatura catalana de la Universitat Autònoma Manuel Jorba. Així mateix, el 7 juliol de 2005, en el marc de les festes de Sant Zenon, s’inaugurava el nou Teatre Principal amb una selecció de fragments d’obres seves que portava per títol Un repente de comèdia, dirigida per l’arenyenc Jordi Pons-Ribot.

Podreu saber molt més d’Arnau consultant el web de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona: http://bibliotecavirtual.diba.cat/trencadis. A banda de la publicació l’Oreig, aviat es podrà consultar en línia l’obra Teatro català ó sia Col·lecció de totas las obras dramáticas, llibre conservat al Fons Local de la Biblioteca P. Fidel Fita i que ha estat digitalitzat recentment, a la mateixa Biblioteca Municpal podreu trobar disponible una amplia Bibliografia de J. M. Arnau

Publicat el 14 d'agost de 2013
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^