Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Portada>Regidories>Jornades Gastronòmiques del Calamar d'Arenys
Botó que mostra/amaga menú lateral
JORNADES GASTRONÒMIQUES DEL CALAMAR D'ARENYS


Bàner Calamarenys 2023

Ganes de Calamarenys! 

Amb la tardor, arriba un dels moments més esperats de l'any a la nostra vila, el Calamarenys. Les jornades gastronòmiques per excel·lència d'Arenys posen en valor un producte d'aquí, de proximitat, com és el calamar i alhora posen en relleu una de les nostres principals activitats econòmiques, el nostre port. El Calamarenys no només és una iniciativa consolidada, sinó que ja és una referència a Arenys, a la comarca i a Catalunya. 

La vila viurà un mes sencer de propostes culinàries i activitats entorn el calamar en unes jornades que ja fa 28 anys que van començar gràcies al treball dels restauradors Joan Majó i Joan Piña. El 1995 es va donar el tret de sortida a una iniciativa amb la qual s´ha potenciat un producte molt apreciat a Arenys i arreu. I és que el calamar que es pesca aquí és d´una gran qualitat i té uns trets característics que el fan únic. És conegut com a “calamar dolç” pel seu gust, ja que s´alimenta de les abundants algues que hi ha en el nostre fons marí.

Tot i això, malauradament, de calamar se'n pesca poc aquests últims anys. El canvi climàtic és una evidència i passa factura en tots els àmbits, també en els animals i en aquest cas espècies marines com el calamar. Els pescadors d'aquí i d'arreu ja noten clarament com ha variat el nombre d'espècies i la quantitat. La temperatura del mar ha pujat a Catalunya i això té clares repercussions en el sector de la pesca. Per aquest motiu, posem sobre la taula la importància de preservar el medi natural i especialment també el mar. Cal que es prenguin decisions i accions, però també promoure i difondre el coneixement sobre el medi marí i les oportunitats de desenvolupament sostenible de l´economia blava. De fet, aquest serà un element que tindrem present en aquestes jornades. 

Arrenca, doncs, un Calamarenys en què hi ha preparades diferents propostes entorn el calamar, començant per les culinàries, on els veïns, veïnes i visitants podran degustar diferents receptes noves, originals i úniques que han preparat els cuiners locals per potenciar el calamar com un producte versàtil, ja sigui com a estrella o com a acompanyament del plat. 

I és que tant el sector pesquer com el de la restauració són els pilars d'aquestes jornades orientades a donar a conèixer el calamar i a captar turisme gastronòmic, un dels principals segments turístics en els quals treballa la vila.

Però el Calamarenys també es complementa amb un programa d'activitats del 12 d´octubre al 12 de novembre: des del sopar popular que es recupera, passant per altres d'innovador com l'intercanvi gastronòmic amb Gironella, les visites al port, les tapes al mercat, les passejades amb barca, les degustacions... fins a la tradicional subhasta de peix que atrau molts curiosos i les activitats pels més petits, com l´Hora del Conte de la Biblioteca. 

Esperem trobar-nos als restaurants i a les diferents activitats programades i, sobretot, que gaudiu d'aquest nou Calamarenys!

Ramir Vidal i Solé 

Regidor de Promoció Econòmica, Port, Comerç, Consum i Turisme, Ocupació i Fires

 

 


Destaquem
 
^